torsdag 29 oktober 2009

Eskimon rapporterar från Igloon

Kyla.
Iskyla.
Ute minus och frost.
Inne nollan...
Riktigt så illa är det inte men det känns så.
Vi har köpt ett dyrt hus. Då tror man kanske att då det även är tämligen delvis nytt, vissa bitar, och andra bitar omgjorda, att det kostades på med isolering i ytterväggar men nä, tji fick vi. Det har dumsnålats på den biten. Hur kan man dumsnåla på något man i framtiden får igen?
Det drar verkligen, kommer kalla vindpustar i vissa rum och speciellt kvällstid när temperaturen sjunker utomhus.
Nu har vi ju vissa värmekällor inomhus, vi lever ju inte som orginalen i skogen.
Här uppe har vi i vardagsrummet en luftvärmepump, guds gåva till icke inrednings-intreserade. Den är ful som stryk och hånar mig så gott som varje dag. Så värst effektiv är den inte heller. Tror vi hade fått upp värmen snabbare om vi hade anammat Ville Valle och Viktors påhitt att trampa igång värmen med cykel. (kasnke ingen som minns det, isåfall är det bevisat, jag är för gammal...)
I vardagsrummet har vi också en kamin. En fd öppensis med insats.
Den värmer jättegott och har hög mysfasktor när vi eldar där på kvällen. Men den ger ingen värme till övriga huset.
Vi har en extra radiator i köket. Den fungerar inte. Dom fd ägarna har köpt en som går på starkström och inte ens kopplat i det. Vi har ingen starkström där.
I badrummet uppe har vi golvvärme. Det värmer, där inne. Men självklart inte i övriga huset, och när vi fryser kan vi ju knappast tränga ihop oss i badrummet som en klase idioter.
Ingenstans har vi radiatorer (element).
I källaren (bottenplan, sutteränghus) har vi en pelletskamin som ska stå för husets uppvärmning då värmen stiger uppåt, vi har också golvvärme på hela bottenplan (ca 130 kvm) Meeeeeen, för att det ska vara någorlunda värme här uppe, ca 20 grader, som det inte alls känns som, då det drar från alla ytterväggar, så måste pelletsen i bottenplan vara inställd på 24-25 grader..
Plus att golvvärmen är inställd på 20 grader i entrehallen.
Kontentan:
I bottenplan är det som en jäkla bastu och outhärdligt att vistas i.
Här uppe är det svinkallt och dragit. Och trots att vi kör luftvärmepumpen samtiidgt som pelletskaminen så ger det ingenting, det bara kostar el, plus en massa pellets.
Så vi eldar för ingenting känns det som, då vi ändå fryser.
Höj då säger ni.
Det kvittar ju.
Dom fd ägarna säger att dom körde pelletsen i bottenplan på 27 grader, då höll det 22här uppe. Fatta hur varmt 27 grader är!
Det är så varmt man tycker är lite små jobbigt på sommaren och helst sätter sig i skuggan och äter vattenmelon. Så varmt ska vi alltså ha det på bottenplan för att vara existensbara här uppe utan köldskador. Horibelt.
Börjar så smått avsky värmefrågan.
För att inte tala om hur svinkallt det är i angränsande rum.
Där går inte ens den lilla ynkapytte värme vi får hit upp, in.
Vårt sovrum, frysgrader.
och Julias rum ska vi inte tala om.
Vi får köra så här denna vintern men till nästa vinter då ska det fabian finnas en annan värmelösning i det här huset annars tar jag och Julia in på hotell.
Ps...den där pelletsen är inte heller så direkt lämplig ur arbetsmiljösynpunkt, hade den stått på ett kontor hade den blivit utklassad som bullerskade-görare.
Den låter, när den är på, som en tvättmaskin som centrifugerar HELA tiden på 1200 varv. Efter en dag med det ljudet i bakgrunden är jag trött som en alika med huvudvärk, jag vill inte ens tänka på vad Julia känner.
Iskalla kramar frusen mamma från igloons högborg.

onsdag 28 oktober 2009

Nya ulltossorna




Det här med kalla golv ger en bieffekt på min pysselsida.
Nu bidde det ett par tossor, igen, men av annan modell som inte åker av lika lätt.
Dom var faktikst väldans lätta att göra.
Virka långt (här i raggsocksgarn med stor del ull), som en halsduk, vik på mitten, virka en separat sula, sy på avigan och vänd. Framme vid tårna virkar man en rundad extra bit. Virka lite dekorkant runt där man sticker ned foten. Och för att eliminera alla typer av lårbensbrott på Fröken så klippte jag sönder ett par urväxta halksockor och sydde på för hand med små ministygn. Dom blev lite som gamla näverskor i modellen.
Kalla golv no more.
Kram Mamma

Jag och min lilla tantväska..

Jag har fått en fin väska av mamma. Oh-hoj vad den är bra att ha saker i.
Jag bär den oftast på armen, men ibland på axeln, fast då får mamma hjälpa mig, den halkar så lätt ned.
Jag brukar lägga i min alldeles egna nyckelknippa, jag har fem stycken nycklar på den, och så en bok går också ner, och ibland försöker jag få ner Pricken.
En väska är alltid bra att ha. När jag skulle hjälpa mamma att dammsuga var den dock lite i vägen, det är en konst att putta på en dammsugare OCH få en tantväska att hålla sig kvar på armen må ni tro.
I min väska stoppar jag även ibland ner ett glas från mitt kök, man vet aldrig när man ska bjuda mamma på saft eller ta en liten fikapaus.
Kramar Julia


- Det är så här man ska bära den, då kan inga bovar knycka den..


- Och så är det bra att ha något att hålla i.


-Dammsuga, det är min specialitet det...

-Titta mamma vadjag stoppat i!!
/Julia

tisdag 27 oktober 2009

Artig marodör

Jag har en marodör här hemma. Artig, men ändå.
Igår när vi kom hem från promenaden satte jag mig vid bordet med en fralla med gurka. Marodörer gillar gurka. Jag ser ett par små fingrar som tittar upp över bordskanten, våran marodör är inte så lång, knycker den ena gurkskivan och försvinner med ett artigt -Ack ack.
Hennes lilla upptäckar-marodör-kropp har en rutin. Efter frukost och klapp i händerna (tack för maten) och jag tar ned henne från stolen så stolpar hon iväg för glatt livet -Ack ack och så in i sovrummet, som fortfarande ligger i mörker, man hör henne rumstera om där inne, och vipps kommer hon ut med pricken i famnen och nappen (app) i munnen OCH min mobil, självklart.. -Ack ack kom hon idag och gav mig den.
Marodör.
man skulle kunna släppa in henne i en mörk labyrint med bara en mobiltelefon i slutet av den, hon skulle kunna sniffa sig till den, jag lovar.
Mamma: -Julia, har du tagit min mobil?
Julia:- Jööhöö (vilket betyder ja)
Mamma: - Kan du kolla om Simon är i ditt rum?
Julia går på knatiga steg, ställer sig i dörren till sitt rum, pekar och ropar:
-Nääähäää
Fast hon brukar gå runt och kolla i dom andra rummen och hittar hon honom så: -Iiiaaaaoooooo,och pekar för glatta livet.
En liten kattletar-marodör.
Fast såklart, en mycket artig sådan. Det hon inte får göra, men gör ändå (rycker alla doslock på väggarna, tar mobiler och fjärrkontroller eller knycker kökshanduken och trycker ned den i simons vattenskål) avslutas ju med ett -Ackack...
Kram Mamma

måndag 26 oktober 2009

BVC i regn och rusk

Måndag morgon, tillika tyckte vädergudarna att dom kunde vräka ned ännu mera regn över Lerum. Jag känner på mig att dom satarna visste att jag coh Julia skulle gå till Bvc och träffa Magdalena, en promenad som enkelväg tar 40 minuter. Det går inga bussar den tiden. Inte heller på vägen hem, så likalång väg tillbaka. I samma skitväder. Hos Magdalena fick Julia stora guldstjärnan för sina alla färdigheter (peka ut sina kroppsdelar, det provet gör BVC först vid 18 månaders ålder) och säga Tack började hon med när vi var där. -Ack ack och så gav hon mig saker, eller tog saker. Och så fick hon andra Prevenarsprutan g-r-a-t-i-s. För så ska det vara sa Magdalena. Lilla sessan gick runt där god och glad i sin blöja och gjorde Imse Vimse Spindel och babblande. Hon väger nu ca 11,3 kg och var hela 77 cm lång. Inte så mycket men hon har planat ut i vikt sedan hon började gå och rör sig hela dagarna.
Jag fick en stooooor eloge och M tyckte jag var en faaaaaaaantastisk mamma som ammade fortfarande, om så bara på natten. Det tyckte hon om. Man SKA amma länge (om man kan)
Efter promenaden hem, allt som allt tar ett bvc besök oss nästan fyra timmar dörr till dörr, tur och retur. Men vi hann med på vägen, att gå till garnbutiken och titta på tapeter, för nu har jag ändrat mig igen :-)
Heppz.
Mamma

söndag 25 oktober 2009

Höstmys i rusket framför brasan.



Här sitter man gärna, i våra stora härliga schäslonger, framför brasan, och får jag bara klart bokhyllorna snart så vi kan sätta upp dom på väggen så har man alla böcker inom räckhåll också. Mysfaktor hög.
Kram Mamma

Tankar om Julias rum...

Jag håller ju på med ideér för att Julias rum ska bli klart.
Julklappen är iallafall uttänkt.
Det blir köket jag ska fixa, med spis, köksbänk, diskho, riktig blandare, hylla med burkar till hennes alla kakor, och så grytor, kastruller och olika kökssaker från ikeas barnserie. Det blir en bra och uppskattad julklapp.
Hinner jag ska jag även sy förklädet klart och kockmössan.
Jag har två månader på mig, borde hinna. Måste bara ha hjälp av Jonas med att såga ekskivan.




Sen håller jag ju på att rensa bland hennes saker. Dels svämmar rummet över av saker så hon inte ser vad som finns. Och så plockar jag bort det jag inte tycker passar in. Iallafall inte nu. Och saker hon är för liten för. Det åker ned i förrådet och plockas upp efterhand, på det sättet uppskattar hon nog även sakerna lite mer när dom väl dyker upp igen. Om dom gör det :-)

Om ett tag förmodar jag att det även är tid att ställa in hennes säng i hennes rum, just nu sover hon ju inne hos oss, dock inte i vår säng utan i sin, och nu har hon tom börjat ta vällingen på nätterna av egen vilja så snart är dags, inget jag längtar efter direkt.

När det blir tid att byta ut den nuvarande spjälsängen önskar jag att vi hittar en gammal utdragssäng. Hittade tre fina bilder. Någon variant av dom är nog det jag skulle vilja ha, vitmålade såklart.

Den här är en nyare variant i gammalstil, superfin.

Vitmålad skulle den här vara en riktig prinsesssäng.

Eller den här, verkligen shabby, fast snygg. Lite Fanny och Alexander över den. Helt i min smak.

Förvaringsbackarna av plast ska bort, jag letar på nätet efter korgar, eller större lådor i fejkläder eller pressad papp. Ska rummet göras fint för henne ska det göras ordentligt. Såg ett par perfekta i en två år gammal Sköna Hem :-)

Och så ska ju garderoberna bort inom kort, kommer frigöra massor av plats, framför allt passar dom inte in, hennes kläder förvaras ju reda nu i det klädskåpet vi köpte och målade vitt, saknas bara att vi ska byta benen på det, och knoppar mot porslinsknoppar, antingen secondhand fynd eller i butik.

Och cafebord och stolar söker jag efter. Jag skulle ju vilja ha ett runt, det ser trevligare ut, hon kan inte slå huvudet i vassa kanter och det jag hittade på Ikea hade en hylla under, det är bra. Dumt nog bara har dom slutat med dom fina stolarna dom också hade, och nu finns bara en stol med plastinlägg i ryggen, som inte går att utesluta, gud så dumt.



Dagen det blir klart, kommer det bli så fint!
Mamma

Smurf på besök

Vi har en liten liten smurf på besök här hemma.
Ett tu tre så fanns hon bara där i sina stora smurfskor (mina duntofflor..)
Sen spatserade hon runt i sina alldeles för stora smurffötter och skulle in i sängskåpen. Vi har lärt oss att inte ha så mycket i dom för det dras alltid ut på golvet av en viss fröken smurf.
/Mamma





Efter dagens slit..





..är det skönt att koppla av framför teven med pappa tycker Julia.
Denna damen är för övrigt inte så bekant med just teven. Vi tittar sällan med henne.
Men de gånger det händer och reklamen startar så går även hennes dans-stegs-rytm igång :-)
Kram Mamma

Årets första glögg.



Årets första absolut underbara Glögg har passerat min strupe.
Åh vad det är fantastikst gott. Saftglögg ska det vara, ingen alkohol. Och russin.
Vi har stundtals lite kallt, speciellt om golven. (upptäckt att yttervägg i köket, mot baksidan, saknar isolering, det förklarar ju varför köket är svinkallt.)
Men denna värmande glögg, ihop med den tända brasan, mumma!
Jonas tyckte det var på tok för tidigt att ens tänka tanken men vipps så är det första advent.
Till första advent har jag också på mig att måla våra bokhyllor. Ännu ett av mina projekt. Deadline satte vi långt fram men rätt som det är ska första ljuset tändas i staken.
Mamma

Hall bestyr

Jonas har börjat, igen, med hallen denna helgen. Det ser ut som fjärde världskriget har dragit fram och passerat och lämnat oss snopna kvar.
Han har skrapat/dragit bort all gammal tapet och bredspacklat. Tagit bort foder och även sågat bort 80-tals spaljen i furu på trappen, vi ska ha en smäckerledstång i stället och trappen ska bli vit.
Men redan nu blir det skillnad. Så öppet. Mera luft.Även om trappan just nu känns som den går upp till en lucka på vinden.
I veckan är det jag som målar tak och foder/lister. Urk på burk.
Här kommer lite bilder....
Kram Mamma



Röran uppifrån...man skymtar även Jonas snygga bak :-)


Någondag ska det nog bli fason på det hela..


/Mamma

Bakelser i mängd




Julia har fått ännu mera bakelser i sitt kakförråd.
Blev klar med fem stycken prinsessbakelser häromdagen. (det bidde också tre st marränger av det överblivna ullgarnet från hennes superhalkiga, men varma tossor)
För alla som ständigt frågar hur i hela friden jag hinner med allt jag gör så..det gör jag inte, men det är förbenat roligt så då gör jag det.
Och fem bakelser gör jag klart från första maskan till sista stygnet på två kvällar framför teven...
Kram Mamma

SPA

Tjolahoppsan, i helgen åker vi på SPA.
Välbehövligt, mina lederoch muskler ömmar och är stela.
Kyla stress och för lite sömnpå nätterna.
Ska bli härligt!!
Mamma

Ånger...


Det är ibland tur att man bor in sig lite..
För dom tapeter vi beställt, köpt och betalat till entrehallen. Dom vill jag inte ha längre. Oj så tokigt det kan bli. Nu ligger dom på Blocket, något ånger finns inte.
Anledningen till omtänket är att jag tror att hallen blir för mörtk, trots ljusinsläpp från såväl entredörrarna och lilla fönstret.
Sen fick jag en galen idé om att jag vill ha samma tapet i nedre hall som här uppe i allrum/matrum för att få en känsla av samhörighet och större rum. (vi har ju väldans lågt i tak lite varstans)
Och tapeterna ska vara ljusa. Den jag blivit förtjust i nu heter Duro Cornelia Paviljong Silver. Den blänker metaliskt och fint. Tror det kan bli snyggt. Stilrent, som vi vill ha det, fast ändå ombonat.
Jonas har ju dock fått för sig att vi ska ha liggande slät vit panel på ena väggen och upp i trappen dessutom...jag är inte övertygad och hallen är mitt projekt (vadet sedan jag organiserade och plockade upp hans garderob, remember?)
Får åka och kolla i veckan, måste dessutom till Hissingen och kolla mattprover på Mattlandet, även det till trappen/hall.
Mycket att stå i...men fint när det blir klart.
Kram Mamma

fredag 23 oktober 2009

Jag gråter till barnvisor..

På en utav skivorna med barnvisor vi lånade igår sjunger Dileva denna här sången
En känd barnvisa från tom min gamla barndom.
Mitt i påklädandet utav Julia finner jag mig själv storgråtande. Julia bara tittar..
Jag tror jag uppnått höjden av blödighet.
Men sången är sorgsen. Vet inte om jag tycker det är en bra barnvisa dock.
Men den är på något sätt vacker, och verklig, kanske är det därför den skär så i hjärtat?
Kram Mamma

torsdag 22 oktober 2009

Biblioteksbesök

Eftersom vi helt glömde bort att det var Kyrkans Barntimmar idag så tog jag och Julia en långpromenad til bibliotekets barnavdelning och skulle förkovra oss i utbudet. Julia var helt i extas bland det hon älskar. Böcker! Det var böcker överallt. Oj så hon gick runt och tittade, och drog i klänningen, och tittade, och gick och hämtade böcker och la under vagnen, som vi sedan lånade hem, vi tittade ut tre musikcd's som vi också lånade. Vi läste Ludde och Alfons och det fanns en stor tung elefant som hon drog omkring på, den var likastor som hon själv, och en gunghäst som såg ut som ett får, den skulle det hånglas med, och mysas, och klappas, men inte ridas på, där gick gränsen. De två andra barnen, en flicka och en pojke i sju års åldern, dom blev hon helt exalterad när hon fick se, och dom fick såklart också ta del av hennes böcker hon kom dragande på.
Det känns som att biblioteksbesöket var veckans höjdpunkt om Julia får bestämma så det får bli veckobesök där.
På vägen hem gick vi förbi grönsakshandlaren och garnbutiken och så liftade vi återigen med pappa hem då vi missade bussen med två minuter, och gå hem med all denna bok och fruktlast, nä, någon måtta får det vara på motionen.
Kram Mamma


-Oj så många böcker här finns mamma!


-Den här tar jag...


-Hm, där nere fanns ju ännu flera..


- Å vilket fint Bäää..


- Om man gör så här mamma så gungar den! (smart unge!)


- Här fanns ännu flera..


-Den här måste jag ju ta med på en rundvandring...


Julias första bibliotekslån.


Efter en heldag på biblioteket är det gott med egna vindruvor.

Projekt fyrtiotvåmiljonerfemhundraåttisju...





Gissa vad jaaaaag har att pyssla med dom få minutrar jag får över på en dag?
Jag ska måla alla dessa bokhyllor som Jonas har kapat till och skruvat ihop. Bländande vita. Vackert.
Alla sex stycken plus den halva, ska sitta på väggen i vårt vardagsrum som bara ska blomma över av en massa vackar pärmryggar så man kan kura ihop sig i vinterrusket i den stora schäslongen och bara gotta sig medan elden sprakar i kaminen..
Den halva ska sitta under våra fina fotografier på Julia och i den ska vi förvara en massa ved. Snyggt och praktiskt.
Man får inte vara du som husägare, man får vara idérik, och det är jag.
Kram Mamma

Projekt femtusenelvatjugotre...


Vad kan det bli av detta månntro??


Det bidde ett par mjuka ull-tofflor för kalla golv och små prinsessfötter.

Istället för att sitta med handen i godisskålen om kvällarna när vi pustar ut i soffan,så har jag återupptäckt min virkgarnsamling...Det blir lite allt möjligt men av just det här garnet bidde det ett par tofflor till loppan.
Skapta på fri hand allt eftersom maskorna blev fler. Mönster ligger inte riktigt för mig och gör man fel så är det bara att repa upp och starta om.
Vristband och knappar bak och sötare än socker var hon när hon promt skulle testa dom snorhala sockorna som behöver antihalk-gummering under.
Fram till spegeln och visa upp sig stolta lilla fröken Julia.
Kram Mamma




En kall men skön promenad



Onsdag.
Vera kom förbi en sväng och hämtade ett mönster till den brudnäbbsklänning jag sydde, jag fick klart Julias fina mockasiner, och så tog vi ett röj i tvättstugan och organiserade bland pappas träningskläder och jobbkläder som jag tycker ska vara där nere. Varför tvätta, släpa upp, för att han sedan ska släpa ned allt igen då han har sina arbetskläder på krok i tvättstugan?
Vi tog en lång skön, kall,. promenad ned till ica och fyllde shoppingkorgen med allehanda godsaker och fick lift av pappa på vägen hem.
Vi pratade också med farfar, ett skönt och härligt samtal om allt mellan himmel och jord och hur han mår och allt där emellan.
Han fick ju komma hem i tisdagskväll och var tillbaka på sjukhuset för mera prover igår på morgonen men fick efter några timmar åka hem igen på permis men vara tillbaka på sjukhuset idagmorgon,om resultaten visar sig bli bättre så blir han eventuellt utskriven på fredag. Så vi hoppas och håller tummarna.
Vi har ju bestämt att vi ska åka dit om ganska exakt en månad och sova där så då får vi krama på honom lite extra.
Kram Mamma och Julia

tisdag 20 oktober 2009

Projekt tvåtusenfemhundratjuttioelva...



Mitt nästa det-kan-väl-inte-vara-så-förbenat-svårt-att-klä-om-den-här..projekt.
Fåtöljen som fyndades för en 50 krona på Blocket och som det nu finns ett vackert tyg till här hemma i svart rött och vitt. Den ska ju stå i nya hallen som skön plats att slå sig ned på för att knyta skor och ta på barn.
Benen har ialafall målats svartbruna. Alltid en start.
Kram Mamma

Vattentätt druttel utomhus.

Regn i luften. Men friskt och skönt tänkte Julia och jag och tog
på oss regnkläder från topp till tå och ut och ruska.
Vi har plockat på altanen, plockat ihop stolarna som ska bäras ned till förrådet över vinterna, bordet kunde vi inte montera isär, det överlåter vi åt Pappa-the-handy-man.
Vi har varit vid komposten och rört runt, det såg jag på Äntligen-Hemma-Bosse att man visst ska, stod bara och väntade på att det skulle dyka upp något äckligt monster till råtta eller sork. Vi har äve sagt Godnatt till tvättställningen över vintern och fällt ihop den, kanske den kanske man ska ta in så den inte rostar??
Vi har släpat in ved i gillestugan så det får ligga lite på tork, fyllt på veden här uppe vid kaminen och styrt upp lite bland oredan i det tillfälliga vedförrådet Jonas byggt bakom garaget.
Julia var inte så behjäplig vad det gällde att bära ved men hon underhöll med babbel och jag-kan-visst-äta-sten-mamma, så man fick springa som en gasäll mellan varven och plocka ut stenar ur munnen.
En väldigt produktivdag måste jag säga. Det utlovade besöket till biblioteket med Julia får vänta någondag. Hon var minst lika road av att leka med stenar.
Och plaska i vattenpölar på väg till brevlådan. För sympati-skull så plaskade jag med. Man får det med gummistövlar, liten som stor.
Nu ska jag ta tag i och måla hennes spis så jag får klart det där köket till jul. Det kliar i fingrarna att pyssla klart.
Kram Mamma