onsdag 30 september 2015

EN SÖNDAG I SLOTTSPARKEN



Det var sommar och det var söndag, den där söndagen innan jag skulle lämna barnen på skolan och återigen uppleva det där lämnandet som sitter som en sköld av sorg i kroppen redan på söndagsmorgonen när jag vaknar..

Just den här söndagen tog vi långmorgon och hade hela sängen full av barn och det lästes sagor, tittades på film och pratades och kramades omvart annat.

Dom där långa söndagsmornarna jag aldrig skulle vilja vara utan och som känns så självklara att uppleva tillsammans...



Så den här söndagen tänkte vi njuta av den sista tillsammanstiden på ett tag och få sol i ansiktet och gung-fart i kroppen.

Vid slottet inte så långt från Lilla Staden där vi bor finns en fantastisk slottspark med stora fantastiska gungor i olika storlek så fikakorgen packades och Alice ville promt och bestämt även ta med sig Ida i dockvagnen så det var bara att packa in allt där bak.

Man och barn och dockvagn....










Och ja...den där söndagen blev helt fantastisk.

( Mmmmm och här är han ju....)

Söndagen där vi vuxna kunde sitta tillbaka lutade mot ett träd med fingrarna slingrande mellan varandras och huvudet lutandes mot hans axel medan solen värmde skönt på eftermiddagen.

Söndagen då han lärde Julia hur man hoppar upp på slänggungan alldeles av egen kraft och som sedan med jordens tålamod svarade på alla rop och tjoande och kommandon från två små som har honom varmt i hjärtat av trygghet och det där härliga tycka-om.

Söndagen när han var ett stöd för oss alla på olika sätt, för barnen att hålla balans på stora stocken och på stora gungan och för mig att samla kraft och ork inför stundande måndags-avsked.

Det är en konstig ovanlig känsla det där...

Att känna att man är två om allt. I allt. Att det finns en annan vuxen som tar plats och är som en stor stark klippa att luta sig emot när jag inte orkar bära mig själv.

Så där som det ska vara och kännas men som jag aldrig kan erinra mig att jag upplevt.

Så den där söndagen stannar länge i kroppen.

Gungor vid Slottet, det gör vi om.

(Även om Alice ramlade två gånger när hon promt skulle dra dockvagnen och sin bebis genom snåriga labyrinten, och fuskade så till den milda grad, så vi fick gå till Slottscafet och be snällt om ett litet plåster)

Kramar

Maja



EN HELG MED BONUS


Det var fredag och dags för fredagsmys med mannen och dom båda jag har ynnesten att få som bonus lite då och då.

Och eftersom vi varannan vecka lever i kappsäcks-tänket och bor hos varandra så packade jag för dom tre dagarna jag skulle spendera tillsammans med dom som gör hjärtat sockervadssmjukt.

Dessutom var det ju inte en helt vanlig helg, det stundade kalas för dom båda T och I eftersom båda fyllt år och nu skulle stora släkten komma och jag kastas in i skärslelden tyckte F.

Nu var det ju inte så mycket till skärseld kan jag intyga med varmt hjärta utan en mera varm och välkomnande känsla är svår att sätta ord på.

Men iallafall, Kalas manar till paket och det finns få saker jag älskar mer än att strosa runt och plocka ihop ett bra present-kit och extra roligt när det är två bakglada rosa-älskande barn gjorde ju att det var svårt att inte göra paketet större än vad det blev.

Mina fina underbaringar var självklart också bjudna på kalaset men pappan sa nej till att dom skulle få gå och det är kråksången med varannan-vecka och barnen som vi har i otakt.

Men det överlämnades, ändå från oss alla tre, med kramar och rop som följd och ett löfte om att vi skulle ägna hela härliga söndagen åt att baka...
Och räknade snabbt ut att om vi bakar en sak om dagen skulle den där kakboken räcka i tre år framåt..
Så, det var ju bara att sätta igång där på söndagen när vi vinkat av F som åkte för att ta hem hela vinsten på touren han spelade.

Heja Honom!

Av 80 tävlande vann han!

Men, det visste ju inte jag och bonusarna när vi gick där på butiken och botaniserade varukorgen full så vi verkligen skulle kunna ägna hela dagen åt att baka och fylla frysen..










Så en helg gick till ände.

Och köket doftade av nybakade vetesurdegsbullar med smörkräm som är på snudd dom godaste jag ätit och receptet hittas HÄR

Dom fantastiska cupcakes barnen gjorde med chokladsmet fylld med bitar av choklad och topping med smörkräm i rosa och choklad och en mängd ätbara pärlor var inte bara goda utan fullkomligt fantastiskt fina och dom där Choklad-mandel bicottina åt jag nog både tre och fyra för mycket utav när jag sent om sider satte mig ute på altanen i kvällssolen med pläden om kroppen och en nygjord Cappucino i handen som fina lilla T kom ut med och längtan efter den snart hemkomna F växte i kroppen och längtan efter måndagen när jag skulle få återse mina egna små underbaringar skapade tårar bakom ögonlocken som det alltid gör när jag tänker för mycket på frånvaron.

Den där balansgången är svår.
Att längta, men inte släppa kontrollen över längtandet för då brister det.

Det har brustit många gånger och jag blir alltid uppplockad ur den där högen jag förvandlas till på glovet. Upplockad i famnen på mannen jag älskar.

Han vet hur skör jag är vissa stunder, när vi har fantastiska dagar med hans fina två, men saknaden efter mina sitter i ryggraden och hjärtat och skulle vilja krama sönder dom för att återigen få känna barndoft i näsan och små händer i mina.

Det är en ynnest att få ha barn...och ännu en ynnest att stundtals då få njuta av närvaron och närheten till ännu två, och jag är tacksam för det.

Tacksam för enkelheten i att från att vara två familjer om tre, blir en familj om dubbelt upp.

Det om något, gör att man blir så där bomulls-luddig som sockervadd i hjärtat.

Kram

Maja

måndag 28 september 2015

TANKAR EN SÖNDAG UTAN BARNEN....


En söndagsmorgon utan barnen och jag skulle vilja skriva om allt som skett och allt som händer.

Det vackra i sagan men också om smärtan, rädslan, vidrigheter och kaos.
Om längtan och kärlek och och den trygga vetskapen i hjärtat att de jag gör är det rätta.

Jag vill skriva om allt det.

Till alla och ingen men mest för mig själv och för barnen att läsa som vuxna.

Om hur det gick till när jag lämnade det trygga och fann kärleken så som den skall kännas och vara, med en annan man än den jag levde med.

Allt det där som är tabu och som alla som inte står mig nära verkar ha en alldeles egen tanke och åsikt om. Det verkar tom vara så att alla runtomkring som inte står mig nära verkar veta hur vårt liv var och såg ut och utifrån det tycker sig alla dessa uttrycka sin rätt att tycka och tänka och döma hur jag borde agerat, hur jag skulle agerat.

Medan mina närmaste finaste vänner har hållt mig hårt i handen under hela resan, torkat mina tårar och låtit mig luta huvudet mot deras axlar och känna att tryggheten finns, och livet är kort.
Och livet är mitt.
Och alla, verkligen alla och envar förtjänar lycka och kärlek.

Jag skulle vilja skriva om allt det där men orden får inte plats i kroppen och jag kan inte formulera allt jag vill skriva.
Om hur lång resan var till beslutet.
Att jag tog beslutet för så längesedan, långt innan jag träffade den nya mannen.

Och redan där blir jag dömd av vissa medan dom flesta står kvar med sin hand i min och stryker mig på kinden och förstår att det som ser lätt ut på utsidan är den vidrigaste smärtan man kan uppleva på insidan.

Att ta den där beslutet att vara ifrån sina barn varannan vecka är det värsta beslut man kan ta.

Men jag visste att dom skulle bli lyckligare och tryggare.
Om jag var lyckligare och tryggare.

Jag lyssnar på en gammal repris av Sommarpratarna och Jenny Strömstedt.
Och det hon berättar är så rätt och lätt att känna igen sig i.

Hur man längtar okontrollerat. Man längtar så stort att man inte vågar släppa fram känslan i kroppen.
Och jag känner igen mig.
Känner igen mig hur jag varannan vecka på måndagar, parkeratr bilen på skolans parkering, öppnar bildörren innan jag knappt stängt av motorn och börjar gå med raska steg mot förskolans gård där jag skymtar hjässan på Alice, och hur jag i den stunden börjar småspringa som en nyförälskad som ska landa i famnen på mannen hon älskar.

Jag gör det varje gång.

Varje gång.

Och hjärtat som slår med hårda slag och tårar av lycka och glädje över att äntligen vara en tresamhet bränner bakom ögonlocken och minnet av lämningen en vecka tidigare gör dig påmind.
Lämningen som alltid slutar med stora tårar rinnande utefter kinderna på Alice som förklarar att hon kommer sakna mig hela tiden, hon kommer längta, hon kommer tänka och jag får försäkra henne om att jag också kommer sakna och längta och sniffa barndoft på hennes huvudkudde.
Allt medan stora tårar trillar nerför kinderna och fröknarna ger oss tiden att säga Hejdå.
Dom vet hur det kan vara.
När den vidriga saknaden sätter sig som en mur runt kropppen och det går inte tänka en enda vettig saklig tanke.

Det enda som känns är smärtan.
Smärtan efter barnkroppen intill.

Dom där måndagarna är vidriga.
Med ledsna barn, och trots att vi tankat så mycket närhet det bara går på morgonen så är dom ledsna.
Den hysteriska gråten som blandas med avgrundsdjup förtvivlan när Alice ropar tillbaka mig gång på gång.

Just det tänker jag på när jag till slut småspringer där som en nyförälskad på väg mot lyckan och evigheten.
Att äntligen få ha henne intill.
Att äntligen få ha mina båda barn intill.
Intill barmen och hjärtat och viska att Nu är det vi igen.

Jag skulle vilja skriva om hur känslorna är svåra att hantera.
När jag varannanvecka är ifrån och barnens far vägrar låta mig prata med dom.
Hur han anser att det är bäst för dom.
Trots att dom vill.
Och hur jag mitt i den vidriga känslan av avsky gentemot en annan vuxen människa som spelar ut sin makt över barnen ändå upplever så mycket kärlek från mannen jag vill leva med.
Hur kärleken tar platsen över det andra och hur lyckligt lottad jag är som träffade honom.
Just där, och just då.

Jag vill skriva om hur jag landat.
Landat och kommit hem.
Hur varje dag är tung och kroppen skör. Att det vart en resa som jag inte önskar någon annan men aldrig ångrar en sekund att jag gjort.

Jag kommer aldrig ångra den.

Jag fann den vackraste.

Och den famnen är värt allt.

Så idag berättar jag inte om allt.

Hur jag bröt upp och tog mig och barnen hela ut på andra sidan.

Hur jag har fått vänner jag inte trodde fanns och dom jag trodde skulle finnas svek.

Hur dom finaste kämpat tillsammans med mig, hållt mig i handen, funnits, ställt upp, slitit och burit, gjort mig full av rördhet och stöttat upp när jag vacklat.

Idag håller jag allt det inom mig. Jag får inte ut allt på ord. 

Men jag kom ut hel.

Barnen kom ut hela.

Och det tänker jag på den där söndagsmorgonen, dagen före jag kommer springa som en nyförälskad över skolgården för att återigen bli en tresamhet med mina älskade barn.

Kärlek till alla enastående varannanvecka kvinnor.

Maja

WAWAWOMM! NYTT PÅ KROPPEN AV BY MALENE BIRGER


Oki, det finns kjolar, och så finns det KJOLAR.

Och så finns det skinnkjolar, och så finns det Den Skinnkjolen med stort S.

Verkligen Den med stort S.


För fröken klickade hem den allra sista lilla 34:an av ByMB's fantastiska pennkjol i mjukaste skinn hos CountryDreams för någon vecka sedan och jisses min skapare så skön den är.

Och så snygg.

Och vilken passform.

Och ja, jag missbrkar ordet Och.



Den sitter där den ska, slutar avsmalanat, precis som en pennkjol ska, precis nedanför knät.
Detaljsömmarna sitter där dom bör och skinnet är så mjukt att jag undrar hur man gjort.

(och blusen till är den där fyndade saken från Hundy Dory)



Och för den uppmärksamme så har jag återigen två ringar på fingret.

Äntligen fick jag tillbaka den som  fick lämnas in på lagning under två veckor men nu är den tillbaka och jag känner mig normal om handen igen.

Så, vart var jag nu?

Just det.

Bästa pennkjolsinköpet för några tusenlappar stavas By Malene Birger.
Ett bättre höst-köp görs knappast denna vackra september.

Kramar

Maja

fredag 25 september 2015

KAPTEN FIDOLIN OCH HANS BERÖMDA SKATTGÖMMA



Ni minns kanske Sjörövar kapten Enok som jag skapade i vita huset?

Den där beryktade piraten Enok med sin papegoja Putte som låg begravd i trädgården. Ja inte Enok, utan Putte.
Och hur vi vid varje kalas skapade en skattjakt med den där Enok och Putte som ständiga följeslagare.



Nu är det ju så att det vita huset är utbytt mot ett gult och då måste man ju skapa lite nya figurer att ha en historia runt kände jag den där lördagen när vi kom hem från biblioteket där vi lånat så mycket böcker att bibliotikarien såg en aningen förvånad ut där vi spatserade ut med fångsten..




Och lördag var det. Och vi hade vart på konditori och förlustat oss men ändå.
Lördag är lördag och lite yttepytte Lördagsgodis hade vi ju köpt med oss hem..

Så skapades då Kapten Fidolin till barnen.

Fidolin vars namn framkom utifrån en ny fin barn-shopping-butik online.

Fidolin, det lät fint i munnen det.

Kapten Fidolin han hade gömt en karta i trädgården men vi visste inte vart.. Men barnen dom letade och letade och frågade om den där Fidolin kände Enok. 
Joho-då sa jag, dom var vänner fast ändå inte så det var ju inte så otroligt att dom då gömde skatter båda två...




Efter evigheter av letade så fanns den där..
En karta!

En karta över skattgömman och vart vi kunde hitta den kanske?




Och Julia hon läste och kom fram till vart startpunkten skulle vara, där vi skulle utgå ifrån, för att sedan följa vägen förbi badtunnan och grillplatsen.. (jodå, vi har det precis utanför köksdelen...)




-Mamma, hynda diig!! Ropade Alice.

- Hynda dig så vi hittaj skatten mamma!! Fidolin haj gömt en skatt mamma!! Kom nu!







Och skatten, den hittades.

Under lyckorop och hurra-tjut.

En kaptens skatt...i en Astrid Lindgrens påse minsann.

- Mamma, den där Fidolin han var en bra kapten!

Och det m¨å jag säga att han var, men allra bäst är mina fina tjejer, som låter mig hitta på historier om Kaptener och Pirater, som så gärna vill tro på sagans makt och skattgömmor.
Som glatt följer med på mina upptåg och som sedan med glittrande ögon återberättar allt för F när han kom för att ha fredagsmys med oss.

Mina tjejer,
Vilka underbaringar.

Kärlek

Maja

WHEN THE SHOE FITS


... eller att gå i mammas fotspår.

I nya huset har jag ett klädkammarrum.

Ett R U M till mina kläder och skor.

Kan ni tänka er.

Så ofantligt underbart att bara kunna gå in där, bläddra bland klänningar och kjolar, titta på alla uppradade skor och säga - nä inte den, inte den inte den...Men den!




Och det där rummet tilltalar inte bara mig i Lilla Familjen utan även mina näpna små prinsessor smyger in där, stänger till dörren, sen hör jag viskande fnitter och klack-promenader.

Ut kommer oftast Alice först och frågar vilka klackar hon får prova och favoriten är ju helt klart denna glittriga, och aldrig använda, skapelse från Nina West.

Och den där lyckan när hon saligt går omkring här med dom på fötterna, är så saligt härlig att jag blir mamma-hjärta-luddig.





Men storasyster, hon är inte sämre hon.

Tar dom högsta och promenerar stolt med stadiga ben.

Och ta mig tusan så hon kan gå på dom där klackarna.








Så, mitt egna klädes-rum, min Walk In Closet med stort C, är inte bara en hiskelig lycka för mig, utan även för mina små som tycker det är jordens bästa utklädnings-kammare.

Kärlek till Alla

Maja