Ett enkelt och gott fluffigt bröd.
Julias farmors recept.
Det går på ett kick och är mjukt och gott.
Perfekt för oväntade besök.
Receptet är för två limpor men eftersom jag gillar att ha behändiga frallor i frysen och plocka fram efter behov så blir det 20 frallor, eller då två limpor.
I bunken:
50 gr jäst
1 ½ msk socker
1½ msk salt
7 dl ljummet vatten
RÖR RUNT lite.
2 ägg
1 dl olja (jag tar ibland lika mkt flytade margarin om oljan är slut)
Ca 14 dl vetemjöl.
Det märker man...
Hellre lite geggig deg för då blir frallorna/limporna porösare.
Knåda L Ä N G E, passa på att läsa en bok :-D
Jäs under duk i 20 min.
För två limpor, dela degen i två, släng ner i smörad limp-form.
För 20 frallor, dela degen i 4, dela sedan varje deg i 5, rulla som frallor och lägg på plåt.
Jäs under duk på plåten / i formarna 20 min till.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Limporna kan penslas med uppvispat ägg, ingen nödvändighet, går lika bra utan eller med vatten.
Grädda limporna, långt ner, i ca 20 min, (inte mer!)
Frallorna i ca 14 min...
Klart!
Så goda, sååååå fluffigt mjuka!
Stackars min arma familj som inte fått äta köpebröd sedan långt före jul :-D
/ Bagarn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar