torsdag 29 oktober 2009

Eskimon rapporterar från Igloon

Kyla.
Iskyla.
Ute minus och frost.
Inne nollan...
Riktigt så illa är det inte men det känns så.
Vi har köpt ett dyrt hus. Då tror man kanske att då det även är tämligen delvis nytt, vissa bitar, och andra bitar omgjorda, att det kostades på med isolering i ytterväggar men nä, tji fick vi. Det har dumsnålats på den biten. Hur kan man dumsnåla på något man i framtiden får igen?
Det drar verkligen, kommer kalla vindpustar i vissa rum och speciellt kvällstid när temperaturen sjunker utomhus.
Nu har vi ju vissa värmekällor inomhus, vi lever ju inte som orginalen i skogen.
Här uppe har vi i vardagsrummet en luftvärmepump, guds gåva till icke inrednings-intreserade. Den är ful som stryk och hånar mig så gott som varje dag. Så värst effektiv är den inte heller. Tror vi hade fått upp värmen snabbare om vi hade anammat Ville Valle och Viktors påhitt att trampa igång värmen med cykel. (kasnke ingen som minns det, isåfall är det bevisat, jag är för gammal...)
I vardagsrummet har vi också en kamin. En fd öppensis med insats.
Den värmer jättegott och har hög mysfasktor när vi eldar där på kvällen. Men den ger ingen värme till övriga huset.
Vi har en extra radiator i köket. Den fungerar inte. Dom fd ägarna har köpt en som går på starkström och inte ens kopplat i det. Vi har ingen starkström där.
I badrummet uppe har vi golvvärme. Det värmer, där inne. Men självklart inte i övriga huset, och när vi fryser kan vi ju knappast tränga ihop oss i badrummet som en klase idioter.
Ingenstans har vi radiatorer (element).
I källaren (bottenplan, sutteränghus) har vi en pelletskamin som ska stå för husets uppvärmning då värmen stiger uppåt, vi har också golvvärme på hela bottenplan (ca 130 kvm) Meeeeeen, för att det ska vara någorlunda värme här uppe, ca 20 grader, som det inte alls känns som, då det drar från alla ytterväggar, så måste pelletsen i bottenplan vara inställd på 24-25 grader..
Plus att golvvärmen är inställd på 20 grader i entrehallen.
Kontentan:
I bottenplan är det som en jäkla bastu och outhärdligt att vistas i.
Här uppe är det svinkallt och dragit. Och trots att vi kör luftvärmepumpen samtiidgt som pelletskaminen så ger det ingenting, det bara kostar el, plus en massa pellets.
Så vi eldar för ingenting känns det som, då vi ändå fryser.
Höj då säger ni.
Det kvittar ju.
Dom fd ägarna säger att dom körde pelletsen i bottenplan på 27 grader, då höll det 22här uppe. Fatta hur varmt 27 grader är!
Det är så varmt man tycker är lite små jobbigt på sommaren och helst sätter sig i skuggan och äter vattenmelon. Så varmt ska vi alltså ha det på bottenplan för att vara existensbara här uppe utan köldskador. Horibelt.
Börjar så smått avsky värmefrågan.
För att inte tala om hur svinkallt det är i angränsande rum.
Där går inte ens den lilla ynkapytte värme vi får hit upp, in.
Vårt sovrum, frysgrader.
och Julias rum ska vi inte tala om.
Vi får köra så här denna vintern men till nästa vinter då ska det fabian finnas en annan värmelösning i det här huset annars tar jag och Julia in på hotell.
Ps...den där pelletsen är inte heller så direkt lämplig ur arbetsmiljösynpunkt, hade den stått på ett kontor hade den blivit utklassad som bullerskade-görare.
Den låter, när den är på, som en tvättmaskin som centrifugerar HELA tiden på 1200 varv. Efter en dag med det ljudet i bakgrunden är jag trött som en alika med huvudvärk, jag vill inte ens tänka på vad Julia känner.
Iskalla kramar frusen mamma från igloons högborg.

2 kommentarer:

markus sa...

vi får åtminstone kika på elementen när jag kommer..

förlåt föresten.. att jag råkade förstöra ditt ville valle och viktor band när jag var liten.. jag får återgälda det nästa helg =)

Cecilia sa...

ÄNTLIGEN! En till som kommer ihåg Ville, Valle och Viktor!!! Känns skönt att man har en vän till i världen! Många varma kramar till er... Känns som era värmeförsörjning och isolering av ytterväggar (eller utebliven sådan) borde gå under dolt fel. Eller hur?

Hej svejs! /C