måndag 12 september 2011

Bakslag

Jag tror aldrig jag tvättat så mycket sängkläder som nu.
Täcken, kuddar, påslakan, lakan, snuttefilt och pricken.
Det är bakslag i sova-utan-blöja.
Hon vaknar inte.
Första natten gick strålande.
Andra natten fick jag byta sängmundering, nattlinne och tvätta Julia kl 23.
Sen gjorde jag henne antagligen en stor björntjänst när jag tre gånger samma natt bar henne till badrummet och pottan för att undvika säng-blött.
I genäld fick jag och Alice sovmorgon igår och vaknade 09 när frukosten stod framme men det känns i ryggen att jag burit barn på natten....och varit uppe och ammat det andra.

Inatt ännu bakslag.
kl 23 var det blött igen.
Hon vaknar inte.
Inte ens av det blöta.
Samma visa igen.
Byta byta, försäkra henne om att det är ingen fara.
Att det torkar, att jag kan tvätta.
Sen gjorde jag något som gav mig extremt dåligt samvete.
Jag satte på henne en blöja....
- Jag tror att vi tar en liten blöja iallafall, så slipper du vara orolig, men känner du att du blir kissnödig så kom och säg till så tar vi av blöjan och går på pottan...
- Ja vijj nog inte ha bjöja mamma, ja kjajaj de nog., de tjoj ja...
Jordens sämsta mamma kände jag mig som, för blöjan åkte ju på.
Ett svek.
Som att mina löften och försäkringar till henne inte gällde.
Att det jag sagt om att det är ingen fara att det blir kiss i sängen, att det inte var sant.
Men jag bara inte orkade.
Jag kände det, att jag orkar inte ännu en natt av ständigt vaknande, att återigen gå upp och byta allt i sängen inkl allt på henne, och hålla på och bära henne fram och tillbaka till pottan och hoppas hon inte vaknar för mycket i den svaga nattlampans sken.
För det är ju inte bara Julia, det är ju Alice också.
Som sover, men stundtals lätt, och då flaxar hon som en väderkvarn och nappen far ut som en katapult, jag vaknar av det, av flaxandet, igår flaxade hon så täcken hamnade över ansiktet, då är det tur att jag vaknar lätt...sen sover man ju ännu mer light variant och rycker till vid minsta andetag hon gör.
Så nej, jag kände det i hela kroppen att jag orkar inte ännu engång hålla på en nat och bära henne, eller byta allt....
Men så fort vi vaknade idag åkte blöjan av och den var ju full...

Har jag gjort henne en björntjänst genom att bära henne till pottan då jag varit "orolig" för att hon inte ska vakna själv...vilket hon uppenbart inte gör.
Är hon kanske inte redo än för att vara blöjfri på natten?
Dagarna går fantastiskt bra.
Hon går själv när vi är hemma och är vi borta eller på stan så säger hon till i god tid så vi hinner leta upp en toalett, men på natten..Hon märker det inte.

Hur gör ni?
Ska jag låta henne ha blöja några nätter till....eller låta henne kissa på sig och ha det största tvättberget ever av sängkläder och täcken....
Ska jag väcka henne på natten så hon får gå på pottan eller låta henne vakna själv...med resultatet att hon då troligen kissar ner sig?
Hur många sängklädes-bytar-nätter hade ni där ute när ni hade nattlig pottträning med era små?
Råd?

/Maja

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men du, ha inte så dåligt samvete. Det verkar som att du gör ett jättejobb med hemmet och barnen, och är uppe flera gånger alla nätter. Jag förstår inte att du orkat så långt som du gjort. Du är jätteduktig som mamma. Det kanske helt enkelt är så att hon inte är redo att bli av med nattblöjan än, det är ju väldigt vanligt att man slutar med dagblöjan först och först senare slutar med nattblöjan. Vi slutade med nattblöja när sonen hade varit torr på morgonen flera veckor. Sen är det så att en del barn inte vaknar trots att blåsan är full, och då kan de behöva väckas, och dels är det olika hur tidigt man börjar utsöndra det hormon som kroppen gör på natten så att man inte bildar så mycket urin. Tänk då ett barn som kanske inte bildar så mycket av det hormonet (dvs har bildar mycket urin på natten) och som sover väldigt djupt. Det är klart att det barnet blir torrt på natten senare än vissa andra barn. Julia är helt normal. Du är en superduktig mamma. Hon kommer bli fri från nattblöjan också tids nog. Ge det några nätter i alla fall och se om hon kan hålla sig. Du måste ju få sova också!

Lycka till!
Pepp peppe
/Hanna

Anonym sa...

Se även tex de här länkarna om nattväta, inte för att hon har det utan för att du ska förstå uppkomstmekanismen. Vart fjärde barn är inte torrt på natten vid 4 års ålder. Hon kanske inte är redo än helt enkelt.

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Sangvatning-hos-barn/

http://www.uppsalabarnlakare.se/0acb0107-0805-4bb2-87f6-019d0e4520b7-29.html

Hoppas ni hittar en lösning som passar hela familjen!


/Hanna

Anonym sa...

Bra kommentar av Hanna. Jag håller med.

Vi är för övrigt på samma ställe som ni just nu i stort sett. Har en kille på lite över tre år som är blöjfri på dagen sen fyra månader tillbaks. Men på kvällen åker blöjan på. Vissa mornar är den torr när vi vaknar, andra mornar är den sjöblöt.

Vi har valt att låta honom ha blöja till dess att hans blöja är torr flera veckor i rad på morgonen. Dvs när kroppen ställt in sig på att inte kissa på natten.

Han har ifrågasatt blöjan vid några tillfällen, men vi har förklarat för honom att den behövs eftersom hans snopp inte vet om att han sover och inte kan springa och kissa trots att den säger att det är kiss på väg. Det är en förklaring han accepterar i alla fall.

Tror inte du gjort henne en björntjänst genom att bära till toaletten, jag tror bara inte hon är redo.

Säger som Hanna - lycka till.
//Katarina

Mamma Maja sa...

TACK!!

Både till Hanna och Katarina!
Tack för länkar, pepp och insyn i hur ni gör med era små.

Då är det nog så att hon inte är redo ännu, och absolut inget fel i det...

Jag tror att vi tar på blöjan igen och ser hur det går, om den kommer vara torr eller blöt när vi vaknar på morgonen.

TACK!
Kram Maja

Jennie & Julia sa...

Hej hej! Vi gjorde så med min Julia när hennes blöja åkte av att hon fick ha blöja på natten några veckor efter att hon var torr på dagen. Först när vi märkte att blöjan var torr på morgonen MÅNGA gånger valde vi att ta av den.

Óch du, könn inte skuld, eller dåligt samvete, många många gånger läser jag din blogg coh önskar att jag kunde vara lika kreativ som dig! Stora kramar till Julia

Anonym sa...

När jag läste ditt inlägg tänkte jag skriva ett svar, men ser nu att andra skrivit precis samma som jag tänkt!

Jag pottränar inte mina barn på natten,eftersom det bl.a. regleras av ett hormon som man inte kan påverka. Minsta är 3 nu och torr dagtid sedan någon månad men blöjan tas på till natten. Ibland är den torr, ibland inte. Att behöva vakna blöt och byta lakan på natten är inget roligt för varesig barn eller föräldrar.
Kör på nattblöja tills det märks att den inte behövs tycker jag!
Och gör det inte till en prestation för Julia att vakna torr, eftersom hon inte helt kan bestämma det själv.
Kram och lycka till!Du är en supermorsa!