tisdag 17 september 2013

HITTA VILSE


 
Att barn kan villa bort sig, tappa fokus och helt plötsligt vara någonstans där man inte vet var sekunden innan, gå längre in i skogen för man vill hitta något speciellt, försvinna på en millisekund och inte veta var mamma, pappa, fröknar eller dagiskompisar är.
Allt det där är jättelätt hänt.
Och händer två barn per dag.
P e r  D a g!
 
Och i söndags på Mulle hade vi därför besök av Civilförsvaret som utbildade alla barnen, och föräldrar, i att Hitta Vilse.
 
Diplom och Lärohäfte fick alla barnen och i avslutningspresent från Mullefröken blir det varsin knallgul visselpipa i röd snodd.
 
För det var något av de tre viktiga sakerna barnen lärde sig.
Kommer man bort ska man:
 
Hitta "sitt" träd och "krama" det.
Hålla Värmen.
Synas och Höras.
Och hörs, det gör man med en visselpipa.
Och i sin ryggsäck ska man ha stoppat ner lite udda saker som inte är så "naturliga" och som gör att man kan markera platsen på ett bra sätt.
 

 
Det här är ju egentligen något man ska traggla om och om igen med alla barn men en bra start kan ju vara att iallafall göra det en gång.
 
I barngrupper där även föräldrar och barn medverkar, dvs inte bara pedagoger eller barnledare, så är det kostnadsfri utbildning.
 
Maja

 

2 kommentarer:

Mamma till Linus och Wilma sa...

Vi har en Hitta Vilse stig i Kungsbacka skogen som vi alltid passar på att gå när vi är där. Så viktigt att barnen vet hur man gör om man kommer bort.

Maja MIna Flickor Två sa...

Absolut.
Man får påminna och prata om det och traggla på ett roligt sätt så det sätter sig.
Visselpipan var jätte jättebra..
Synd att dom inte har en sådan på sig i Förskolemiljön på utflykterna också...
Kram Maja