måndag 4 augusti 2014

DEN VITA CHOKLADMOUSSE TÅRTAN



Den där tårtan vänner.
Herregud så god att jag smäller av en smula.
Så med facit i hand är jag hemskt glad att den tänkta Hallon Cheesecaken med chokladtryffel inte blev som den skulle så ny dessert fick framkallas med Ulrikas goda hjälp.

Tack och Lov för det!

För den var enkel och kan göras flera dagar i förväg.
Perfekt för en sån där planerande planerare som jag som avskyr att göra saker i sista stund när det vaknas fina gäster ute vid entrén.

Okej.
Redo?
Här kommer receptet.
Varning dock för att man mer än villigt står där och slickar bunken ren från moussen...

VIT CHOKLADMOUSSE TÅRTA

Pajskalet:

2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl råsocker
1 krm salt
100 gram smält smör

Blanda till en pajdej.
Tryck ut i springform 
(gärna upp på kanterna, det blir snyggt sedan med den stelnade moussen)
 på ca 25 cm diameter
Grädda i ugnen på 200 grader ca tio minuter

Moussen:

3 dl grädde som vispas lätt
100 gram vit choklad som smälts över vattenbad
Rivet skal av en lime plus lite utav saften
1 gelatinblad
2 äggulor

Lägg i det blöta gelatinbladet i den varma chokladen så den smälter.
Rör ner lite av den smälta chokladen i den lätt vispade grädden.
RÖR, vispa inte.
Ta i resten.
Ner med limeskal och limesaft
Rör ner en gula i taget.
Klart.

Ner med den härliga moussen i det svalnade pajskalet.
In i frysen.
Ta fram och dekorera 15 minuter innan ni ska skära upp den.
Då slipper man gå på med förskäraren som jag fick.

Jag valde ju syrenblad och rosa rosor från grannens trädgård.
Och Hallon.
Har man ingen granne som blommor så tar man vad man haver.

Otroligt god och inte söt eftersom limen väger upp den söta chokladen.


Maja








Inga kommentarer: